Aktualnie przeżywamy renesans zainteresowań histaminą. Chociaż od lat posługujemy się lekami, które blokują jej działanie (leki antyalergiczne i hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego z grupy H2- inhibitorów) efekty działania histaminy wydają się być dużo większe, niż...
Blog czyli medycyna oparta na odżywianiu
Zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego w chorobach zależnych od glutenu- czy tłumaczą, dlaczego SIBO występuje w celiakii?
Zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego stanowią częsty problem nieleczonej celiakii. Podobnie nieceliakalna nadwrażliwość na gluten może być związana z zaburzeniami motoryki przewodu pokarmowego. Na szczęście dieta bezglutenowa pozwala w pełni je wyleczyć. Dlaczego...
Na czym polega integralne podejście do chorób nowotworowych według książki Justyny Posłusznej?
Dlaczego coraz częściej zapadamy na różne i coraz bardziej agresywne postaci nowotworów? Na czym polega integralne podejście do nowotworów? Czy w obliczu niepokojących statystyk dotyczących ryzyka rozwoju nowotworów jesteśmy całkowicie bezradni? Czy możemy wesprzeć...
Jak zakażenie Helicobacter pylori wpływa na choroby poza przewodem pokarmowym?
Chociaż zakażenie H. pylori najczęściej przebiega z objawami ze strony przewodu pokarmowego, rosnąca liczba dowodów wiąże je z chorobami w innych częściach organizmu. Wiedza, w jaki sposób bakteria wpływa na choroby niezwiązane z przewodem pokarmowym, może przyczynić...
Zespół Sjögrena- związek z celiakią i dysbiozą
Zespól Sjögrena należy do jednych z częstszych układowych chorób autoimmunologicznych. Mimo to wciąż niewiele wiemy o mechanizmach prowadzących do rozwoju tej choroby. Być może kluczem do ustalenia przyczyn zespołu Sjögrena może być potencjalny związek tej choroby z...
Kwas moczowy jakiego nie znamy
Kwas moczowy jest znanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo- naczyniowych. Może też odkładać się w stawach powodując ich zapalenie. Okazuje się, że człowiek jest jednym z nielicznych zwierząt, w których metabolizm puryn kończy się na wytworzeniu kwasu moczowego. Czy...
Co się dzieje w przewodzie pokarmowym pacjentów z chorobą Parkinsona? Czy jedzenie ma wpływ na rozwój choroby?
Chorobę Parkinsona zaliczamy do częstych chorób osób w wieku podeszłym, którą można rozpoznać po charakterystycznych objawach. Tyle że te objawy występują na dosyć późnych etapach choroby. Wcześniej natomiast można stwierdzić pewne zaburzenia w przewodzie pokarmowym....
Odżywianie w przewlekłym bólu- co może pomóc, a co na pewno zaszkodzi
Przewlekły ból stanowi jeden z dominujących problemów zdrowotnych współcześnie żyjącego człowieka. Niestety nie umiemy sobie dobrze z nim radzić, pomimo zaawansowanych sposobów terapii. Jedynie dobre efekty leczenia możemy zaobserwować wówczas, gdy weźmiemy pod uwagę...
Przeciwzapalne działanie nerwu błędnego
Przeciwzapalne działanie nerwu błędnego jest rzadko wykorzystywane w praktyce klinicznej. Powinno natomiast stanowić element każdej terapii. Dzisiejszy wpis wyjaśnia, dlaczego powinniśmy zwracać uwagę, jak funkcjonuje autonomiczny układ nerwowy, jakie są metody jego...